I mitten av juni 2023 påbörjades grävning på kajen för att göra en ny tilläggsplats för Aspöfärjan, som går från Karlskrona centrum och ut till ön Aspö. En ganska stor grop blev grävd under en dag och sedan blev det stopp. När arbetarna kom tillbaka morgonen därpå för att fortsätta arbetet såg de, att det flög flera små fåglar in och ut ur små hålor som var i gruset utmed gropens sidor.
Turligt nog var det någon av arbetarna som hade förstånd nog att inte återuppta arbetet, utan kontaktade Länsstyrelsen. Personal därifrån kom till hamnen och kunde konstatera, att det var backsvalor som flyttat in.
Backsvalan är rödlistad, dvs. det finns risk för utrotning av arten och vidare arbete med grävning förbjöds fram till mitten av augusti, då ungarna skulle vara stora nog för att "flytta hemifrån".
Jag blev väldigt glad över beslutet och att de söta små fåglarnas väl och ve fick gå i första hand. Flera av deras häckningsplatser i Karlskronas environger har försvunnit under senaste åren, något jag kunde konstatera då jag gjorde en nationell inventering av just backsvalor i Karlskrona åren 2021 och 2022.
Den 18 juni var jag nere vid kajen och tog några foton, då jag ville dokumentera denna lite speciella häckningsplats. Till nästa säsong finns den inte kvar.
Till vänster i bild ser man nuvarande tilläggsplats för färjan. Den nya är planerad att bli ca 20 meter till höger (ungefär bakom den parkerade cyklarna).
Någon av arbetarna textade en skylt innan de gick på sin oplanerade semester:
"Hotell Svalan - fullbelagt". Trevligt initiativ enligt mitt förmenande 😊!!
(I bakgrunden syns fullriggaren "Jarramas", som under många år var skeppsgossefartyg och som nu har sin plats intill Marinmuseum).
Här ser man bohålorna som backsvalorna har grävt ut.
Platsen är helt inhägnad så man kunde inte komma så nära. Stängslet sattes, förstås, upp för arbetets skull men nu kom det också att skydda svalorna under deras häckning.
De raka grusväggarna är perfekta för backsvalor att häcka i. Deras häckningsplatser är just naturliga grusbranter eller i grustag. Flera häckar även i höga husmurar av sten där det finns glipor mellan stenarna. Men dessa platser har decimerats avsevärt under senaste decennierna och bidragit till, att svalorna har minskat i antal och nu är rödlistade.
Svalorna måste ha blivit "själaglada" när de upptäckte denna nya perfekta grop. De platser de har häckat på under många år i Karlskrona med närmaste omgivning har försvunnit på olika sätt. Just 2023 var ytterligare två av deras häckningsplatser borta pga att det byggdes ett nytt flerbostadshus (för människor) inte så väldigt långt ifrån kajen och denna nygrävda grop.
Men här fick svalorna sitt, så nödvändiga, "flerbostadshus" i alla fall för en säsong.
Här kikar en hyresgäst ut från sin bohåla.
En del bohålor ligger nära varandra, som de till höger. Svalan uppe till vänster har inte grannar riktigt lika nära inpå.
Det är mycket flygande in och ut och de är väldigt snabba de små svalorna.
Några sekunders vila och stillasittande....
Partnern kommer ....
Här har en satt sig på "inre" staketet, nästan som att den håller lite koll...
... på omgivningen
"Var rädd om mig och mina släktingar så att vi kan komma till Sverige varje sommar för att föda upp våra ungar. Ni människor skulle inte bara sakna oss, utan få så mycket fattigare sommar om vi inte fanns."
Comments