Gamla kvarnar är en del av vår "industrihistoria". Man kan finna dem lite här och där, ibland på helt oväntade platser, och de kan vara i olika skick. En del helt raserade nästan till oigenkännlighet och andra i betydligt bättre skick. Här har jag fotograferat några jag funnit på mina utflykter och vars skick omfattar från raserad - till i fullt bruk.
Hjulkvarnar
När Sveriges befolkning ökade under senare hälften av 1800- talet behövdes alltfler kvarnar som kunde mala säden till mjöl. Då byggdes hjulkvarnar som hade större kapacitet än de små som tidigare hade använts för husbehov. Eftersom hjulkvarnar krävde en större vattenmängd anlades de intill större vattendrag.
Hjulkvarnar hade stora, stående vattenhjul och de var dyra att bygga. Därför var det vanligt att ett byalag gjorde gemensam sak att uppföra kvarnen. I början av 1900- talet var det ofta kvarnen som blev bygdens första leverantör av el, då de försågs med vattenturbin och generator.
Här har det tidigare legat en hjulkvarn och man har röjt lite för att resterna av kvarnen skall bli synliga. Om kvarnen har / hade något namn vet jag inte.
En liten damm finns fortfarande ovanför fallet.
En halv kvarnsten ligger intill det (numera) lilla vattendraget och minner om svunna tider.
Den gamla hjulkvarnen låg en bit in i skogen, till vänster på bild och på gränsen mellan Blekinge och Småland. Jag står i Småland och tar denna bild som även visar den typ av väg som är så otroligt härligt att färdas på. Inget för den måste stressa fram i tillvaron, då det inte är mycket fortare än styrfart som gäller. Men för oss som älskar att ta av från allfarvägarna och köra dessa små "stigvägar" är det en fantastiskt upplevelse. Färden bjuder så gott som alltid på magisk natur, skogens dofter och ljud - och inte sällan bjuds på överraskningar.
Och här står jag i Blekinge och tar bilden och vägen fortsätter in i Småland. Det gjorde vi också min utflyktskamrat och jag😊.
¤¤¤¤¤¤¤¤
Hålabäcks kvarn belägen intill Bräkneån. En fin liten plats där man kan grilla och bara koppla av, lyssna till såväl fågelsång som vattnets rogivande porlande.
Man kan köra med bil nästan ända ner till grillplatsen och parkera ca 50-60 meter längre upp.
Det går inte att köra med bil över träbroarna, då det endast är en smal stig på andra sidan.
Med cykel kan man dock ta sig över utan problem och fortsätta på stigen, som leder till en lite större väg.
Efter träbroarna svänger stigen upp till höger och den heter Likbärarleden.
Namnet torde den ha fått eftersom det troligen var en genväg man tog förr, när man skulle föra den döde till kyrkogården.
¤¤¤¤¤¤¤¤
Ebbamåla kvarn ligger (låg) utmed Bräkneån. Det går att köra med bil ända ner till bron.
Här finns grillplats och vindskydd för övernattning.
Rester från den gamla kvarnen är allt som finns kvar av tiden då kvarnen var i bruk...
...och en gammal kvarnsten bär också vittnesmål om den tiden.
En liten bäck rinner från skogshöjden...
...och ner i Bräkneån.
År 1868 drevs kvarnen av mjölnaren Johan Johansson, som kom från Hällaryd tillsammans med sin fru och parets sex barn. Kvarnen har haft ytterligare tre ägare. Bilden visar hur det såg ut när den siste ägaren, Gunnar Modig, drev kvarnen. Han köpte den för 4000 kr och installerade turbin och generator, vilken innebar att de närmaste husen hade elektricitet under några år. han sålde sedan kvarnen för 40.000 kr till hakefors Kraftbolag i Olofström.
En ganska stor bro går över Bräkneån på det gamla kvarnområdet.
På ena sida flyter ån stilla....
...och på andra sidan är det lite forsande.
Här fanns också tillverkning av trätofflor. En liten tork byggd i sten finns fortfarande kvar. I den torkade man träbottnarna.
Det är en liten fin byggnad och roligt att den är bevarad.
Bord och bänkar finns utställda så att man kan sitta och fika eller äta sin medhavda matsäck.
¤¤¤¤¤¤¤¤
Västanå kvarn ligger vackert vid Holje å och är en av landets allra äldsta industriella anläggningar som fortfarande är i drift. Det finns uppgifter på att det funnits en kvarn här åtminstone sedan 1380. Det nuvarande kvarnhuset är från 1800-talet.
En stenvalvsbro ligger lite nedströms kvarnen.
Den är imponerande med sina vackra valv och den är nästan 50 meter lång.
Sedan 1950- talet är inget trafik tillåten över bron så man kan lugnt stå och njuta av naturen runt omkring och lyssna till åns porlande vatten.
Ormbunksväxten safsa, tidigare kallad kungsbräken, växer på flera ställen mellan bron och kvarnen. Att safsan fick namnet kungsbräken i södra Sverige tror man kan ha urspung i ett gammalt gotiskt ord, som betyder ”veta”. Man trodde förr att denna ormbunke kunde ge hemliga kunskaper. Kanske värt att prova ett avkok? 🤔
Längs ån kan man få se kungsfiskare, forsärla och på vintern även strömstare.
Jag såg bara en krokodil i ån!!
Forsande vatten är fascinerande att se på.
Comments